måndag 13 oktober 2014

Prova-på dag för nördfeminister

Söndagen den 12 oktober grydde med regn över ett järngrått Göteborg. Men vad spelade det för roll, detta var dagen som planerats i månader, nämligen prova-på dagen i figurspel och kortspel för nördfeminister!

Varför hölls då en sådan dag och just för nördfeminister? Varför just i figurspel och kortspel?
Intensivt spelande pågick hela dagen.
Jo av den enkla anledningen till det är få tjejer som spelar inom dessa två nördgrenar, de finns men är färre än inom  t ex brädspel och lajv. Jag vet inte varför det är så men jag försökte för två år sedan som nybörjare spela figurspel på GothCon med två kvinnliga och en manlig vän. Vi väntade på hjälp och spelledare i en timma innan vi fick höra att de inte hade tid. Då gick vi.
Vilket var trist för vi ville ju spela men det kändes som att tröskeln var lite hög för just nybörjare och speciellt för tjejer.

Målet med att arrangera en Prova-på dagen nu var att locka fler tjejer som skulle vilja och våga prova på figurspel och kortspel. Jag ville ha dit både gamla och nya spelare och skapa en bra miljö där man kunde knyta nya kontakter, bygga grupper och hitta glädje i hobbyn. Dagen välkomnade alla oavsett ålder och könstillhörighet men den riktade sig främst till de som identifierar sig som tjejer.

Här visar spelledare Martina(till vänster)
hur man spelar " A song of blades and heroes"
13 spelledare hade anmält sig till att under dagen hålla i olika spel. När dörrarna väl slogs upp kunde besökarna prova på Malifaux, X-wing, Warhammer, Blod Bowl, Magic the gathering, Mordheim, A song of blades and heroes och Warmaster.
Jag var rätt nöjd med hur könsfördelningen bland spelledarna såg ut, för att vara en första gång, 8 killar och 5 tjejer. Helst hade jag velat ha det 50/50 men det lyckades inte, förhoppningsvis nästa gång. Det var ju inte ett separatistisk event den här gången och alla som arrangerade var helt med på att det var ett nördfeministisk event som riktade sig till tjejer och det var det viktigaste.

Och det som betydde mest, det kom en hel del besökare, både tjejer och killar, som stannade hela dagen och som såg till att prova på det mesta som fanns. Alla spelledare hade under dagen någon som de fick lära ut till och flera av besökarna gick hem som nyfrälsta spelare. Det är den bästa belöningen man kan få. På riktigt

Det fanns tid och plats att prova på att måla lite figurer.
Det var det första minieventet som #isisnerdfeminism arrangerade utanför GothCon men det var i samarbete med GothCon som stod för mat och fika hela dagen (150 kakor, slå den ni!) och var det första gången på Arena 29:s fina lokaler.
Jag var mycket nöjd med just lokalen som kändes en perfekt lokal för just detta. Öppen planlösning, bra ventilation och framförallt så var det nya mark där det inte satt en massa sunk på väggarna. Och för att inte tala om att Arena 29 dels var mycket vettiga att ha att göra med och dels är LBTQ-certifierade. Starkt plus i kanten!

Slutligen vill jag säga ett stort tack till alla som dök upp, till GothCon och Arena 29 men framför allt till alla underbara spelledare och mina 2 underbara funktionärer som slet hela dagen. Jag är så tacksam för att ni ställde upp hela dagen, spelledde, kokade kaffe, släpade bord och var härligt glada och pepp hela dagen.
Tack från djupet av mitt hjärta, jag är så tacksam för er alla!

Nästa Prova-på event kommer hända någon gång i februari om allt går som det ska och om orken håller. Så känn peppen fram tills dess!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar