Information om Isis

*Vad är Isis?

Isis, eller #isisnerdfeminism som det även kallas, är ett privat initiativ med fokus på nördfeminism som drivs av mig, Anna Erlandsson, på fritid och lediga stunder. Det har hittills satts upp i Göteborg på fyra Gothcon i rad- 2013, 2014, 2015 samt 2016. Vid alla tillfällena har det varit event över en till tre dagar med föreläsningar och häng samt prova på av olika spel.
Isis är fristående från Gothcon och planen är att från 2014 arrangera en rad mindre event i Göteborg i syfte att främja och arbeta för jämställdheten i spelkulturen.
2016 fick Isis även motta pris från Gothcon som årets konventsfrämjare.

Formen för Isis varierar från gång till gång beroende på vart det sätts upp, det varierar från dagsevent med en eller flera föreläsningar och rena prova-på- dagar till paneldiskussioner.


*Hur började det?

Idén till Isis föddes i januari 2013 då Gothcon efterlyste en punkt på konventet som skulle få kvinnliga nördar att känna sig mer välkomna och mer inkluderade på Gothcon.
Det började som en plan om ett fikarum med lite brädspel men det blev istället en heldag med föreläsningar och en samtalspanel.
Som det är nu finns det inga planer från mitt håll att sluta arrangera Isis på Gothcon och jag hoppas att få fira åtminstone femårsjubileum på Göteborgs härligaste konvent.


*Vem riktar sig Isis till?

Isis riktar sig främst till de som identifierar sig som tjejer men är öppet för nördfeminister i alla ålder och av alla könstillhörigheter.
Tanken är att miljön på Isis vara välkomnande för nya inom spelkulturen samtidigt som den ska ge etablerade nördar nya vinklar och verktyg. Det som är satt i sten är att det ska inte förekomma elitism.

Det finns många olika nördområden men Isis riktar sig främst mot dessa:


Brädspel
Rollspel
Lajv
Figurspel
Kortspel
Tvspel
Datorspel
Anime
Manga
Cosplay*Varför namnet Isis?

Att initiativet fick namnet Isis beror på att jag har ett stort intresse för egyptologi som sträcker sig tillbaka till då jag var så liten att jag knappt kunde gå.
När jag funderade på ett bra namn som skulle funka i framtiden för mitt nördfeministiska initiativ så tänkte jag rätt snabbt på egyptiska gudinnor. Eftersom min bil redan är döpt efter min favoritgudinna så landade valet på min andra favoritgudinna, nämligen Isis.

Isis var den viktigaste gudinnan i gammalegyptisk gudstro. Hon hade makt över livet, över döden och var även den som styrde över naturen och magin.

Att det sedan dök upp en terrorgrupp i Syrien och Irak som skulle ta sig namnet Islamic state of Iraq and Syria och som hela världen förkortade till I.S.I.S var inget jag kunde förutse. Numera har terrorgruppen bytt namn till Islamic State som förkortas I.S och jag har därför valt att behålla namnet Isis på mitt initiativ.

*Vem har målat loggan och designat hemsidan?

Loggan till Isis är målad av ingen mindre än mangatecknaren Natalia Batista och det är även hon som har designat hela hemsidan. Den är episkt fin och jag tackar så mycket för den!


*Är Isis öppet bara för tjejer?

Svar nej. Det riktar sig till de som identifierar sig som tjejer men är öppet för ALLA(oavsett kön, biologiskt och mentalt) som vill komma dit, lyssna på föreläsningar, lära sig mer om hur man kan göra spelvärlden mer jämställd och prata med trevligt folk och umgås.

*Jag läste någonstans att Isis slänger ut killar som kommer dit, stämmer det?

Både ja och nej. Meningen "sätta ner foten" låg uppe i ett första utkast på Gothcons hemsida 2013 innan konceptet för Isis var spikat på allvar. Den försvann i andra utkastet då jag hade mer tid.
Om det hade dykt upp femtio killar under ett Isis som satt och spelade brädspel i lokalen och inte lyssnade på föreläsningarna så hade jag satt ner foten och bett dem att spela någon annanstans. Precis som jag gjort om det var en bunt tjejer som kom in och störde.


*Varför så mycket feminism i min nördvärld, det är ju förtryck mot männen!

Ja du. Varför så mycket feminism? Jag vet inte hur du är funtad men jag tycker att en värld där alla värderas lika mycket låter som en rätt trevlig grej. Så det här med att feminism skulle vara förtryck mot männen har du nog fått om bakfoten.
För mer info om vad feminism är så kan du läsa här.


*Men nördvärlden är väl inte kvinnofientlig?

Det finns brister i nördvärlden där kvinnor på spelkonvent ses som åskådare eller någons flickvän när de är där för att spela, det finns en ovilja att släppa in tjejer till vissa spel, man behandlar tjejer nedlåtande och utövar härskartekniker mot dem och sen har vi den gamla godingen sexuella trakasserier som tyvärr dyker upp lite för ofta.
Så ja, nördvärlden har enligt mig en bra bit kvar att jobba innan det blir en bra jämställd miljö där alla kan trivas. Det rör på sig helt klart och viljan finns.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar