torsdag 18 september 2014

Varför namnet Isis?

Det börjar bli dags för en post som förklarar varför #isisnerdfeminism heter som det gör. Mycket för att det har ramlat in en del frågor sedan hemsidan och facebooksidan öppnade om hur det resonerats i fråga om namnet.
En del av detta som skriva här står att läsa under fliken "Information om Isis" så det blir lite upprepningar men det är det värt!

Så, varför namnet Isis?
Låt mig för det första göra det solklart att #isisnerdfeminism inte har någon som helst koppling till terrorgruppen IS (tidigare I.S.I.S).
Aldrig. Någonsin. Överhuvudtaget.

Att jag som grundare och arrangör valde att döpa det här initiativet till Isis beror på att jag har ett stort intresse för egyptologi som sträcker sig tillbaka till då jag var så liten att jag knappt kunde gå.
När jag funderade på ett bra namn som skulle funka i framtiden för mitt nördfeministiska initiativ så tänkte jag rätt snabbt på egyptiska gudinnor.Eftersom min bil redan är döpt efter min favoritgudinna så landade valet på min andra favoritgudinna, nämligen Isis.
Isis var den viktigaste och mäktigaste gudinnan i gammalegyptisk gudstro. Hon hade en mycket framträdande plats i gudstron, inte bara i egenskap av maka och mor utan även i kraft av sig själv. Isis hade makt över livet, över döden och var även den som styrde över naturen och magin.
Kort sagt så var hon en väldigt stark och framträdande gudinna.
Så jag tyckte att det var ett vettigt och bra namn på ett nördfeministiskt initiativ vars syfte är att lyfta fram tjejer i spelhobbyn.

Att det sedan dök upp en terrorgrupp i Syrien och Irak som skulle ta sig namnet Islamic state of Iraq and Syria och som hela världen förkortade till I.S.I.S var inget jag kunde förutse.
Numera har terrorgruppen bytt namn till Islamic State som förkortas I.S och jag har valt att behålla namnet Isis på det här initiativet.

Främst berodde det på att IS bytte namn men också på att jag ansåg att det inte fanns någon risk att #isisnerdfeminism skulle bli förväxlat med en terrorgrupp i Syrien och Irak.
En annan sak som spelade en stor roll i varför jag valde att behålla namnet var att det redan hade satt sig i nördsverige. Folk pratade om det och under Gothcon 2014 så nämndes initiativet i både, radio, tv och press.


Jag hoppas att den här förklaringen kan ge svar på frågor som funnits om namnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar