torsdag 23 april 2015

GothCon dag 1

Första dagen på Gothcon, grydde och #isisnerdfeminism var tidigt på plats med funktionärer för att ställa iordning rummet inför helgen. Ett styck fotoutställning skulle upp på vikväggar och två enkätundersökningar ("Nördtjejer i Sverige" och "Hur kan vi främja jämställdheten i spelhobbyn?") skulle sättas upp på övriga väggar. Det var en del arbete.
Men vi blev klara i god tid och kunde slå upp dörrarna vid klockan 14 för besökare.

Planen var att Natalia Batista skulle hålla första föreläsningen men hon hade fått avboka några dagar innan eftersom hon blivit sjuk. Så istället var det Josefin Westborg som höll sin föreläsning "Nördfeminism- Gamergate" vid klockan 15, en föreläsning som var mycket välbesökt.
Klockan 16 så var det dags för det första panelsamtalet, "Representation av kvinnor i populärkultur -Hur ser den ut och vad kan ändras?"
Där deltog Josefin Westborg med sitt intresse för serier i olika form samt anime och Nettan Memberger, boknörd, seriefantast och skribent bakom bloggen The road so Far (som tog över Natalia Batistas plats) med Elaine Boström som moderator och det blev bra samtal om hur populärkulturen präglas av vårt samhälle och varför fantasy måste vara så jädra historiskt korrekt hela tiden.

"Fantasy är klassisk medeltid, med drakar fast utan kvinnor " - Nettan Memberger

Sedan var det en timmas paus med massor av besökare, diskussioner och samtal.
Vid klockan 18 var det dags för det sista panelsamtalet "Att arrangera lajv med ett feministiskt tänkande - tankar runt arrangörskap, inkludering och communitybyggande".
Här var återigen Elaine Boström moderator och ledda samtalet mellan en rad kvinnliga lajvarrangörer; Maria Rodén (styrelsemedlem och arrangör för Krigshjärta), Ems Nydegger (arrangör för Projekt Lazarus), Petra Andreasson(styrelsemedlem och arrangör för Pegas) och Sara Zeta (arrangör för Krigshjärta)

Det blev en mycket intressant diskussion som rörde sig från allt mellan hur man arrangerar på ett inkluderande sätt till hur man handskas med deltagare. Däremellan så pratades det om hur det är att arrangera som kvinna och om det uppleves svårare eller ej.
Slutligen så gav paneldeltagarna varsitt tips till nya arrangörer:

"Våga misslyckas" - Maria Rodén
"Ingen läser texterna"- Ems Nydegger
"Tro på dig själv"- Sara Zeta
"Deltagare gör aldrig som du tror"- Petra AndreassonDet var en väldigt bra första dag på Gothcon med en konstant ström av besökare som var inne och tittade på fotoutställningen, läste på enkätundersökningarna och pratade med varandra och med föreläsare och paneldeltagare. Det blev precis så lyckat som man hade kunnat hoppas på!

Moderator Elaine Boström, och deltagare Nettan Memberger och Josefin Westborg under panelsamtalet
"Representation av kvinnor i populärkultur -Hur ser den ut och vad kan ändras?"

En obligatorisk superhjältebild efter avslutat panelsamtal!

Elaine Boström modererar panelsamtalet "Att arrangera lajv med ett feministiskt tänkande - tankar runt arrangörskap, inkludering och communitybyggande". 
Deltagare från vänster: Sara Zeta, Maria Rodén, Ems Nydegger och Petra AndreassonSuperhjältebild!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar